2342Εμφανίσεις
Οι Μαραθώνιες Διαβουλεύσεις
Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην Μόσχα στις 9 Οκτωβρίου 2020 (περίπου 10 ώρες εν συνόλω!), ανακοινώθηκε μία «ανθρωπιστική εκεχειρία» με άμεση ισχύ (12:00 στις 10 Οκτωβρίου 2020).
Και οι δύο παρατάξεις στη σύγκρουση προπαγανδίζουν περί νίκης έναντι του αντιπάλου. Ποιος, όμως, δικαιούται να υπερηφανεύεται περί νίκης στον εν λόγω «πόλεμο φθοράς» (war of attrition);
Όπως προτάσσει η θεωρία της (Υψηλής) Στρατηγικής, η επίτευξη (ή μη) των αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ) ορίζει τον νικητή μίας σύγκρουσης και τον τύπο της νίκης – ολοκληρωτική ή μερική.
Οι ΑΝΣΚ των Εμπολέμων
Ποιοι ήταν λοιπόν οι ΑΝΣΚ των Αζέρων;
Οι ΑΝΣΚ των Αζέρων σταχυολογούνται ως εξής:
α) η κυρίευση των δύο παραμεθόριων περιοχών του Talish-Mataghis (βόρειος τομέας του μετώπου) και Jabrail (νότιος τομέας του μετώπου) – δύο περιοχές που, σημειωτέον, δεν ανήκαν στο Nagorno-Karabakh Oblast επί ΕΣΣΔ – σε μία επανάληψη της «τακτικής του σαλαμιού» (όπως κατά τις εξορμήσεις του 2016 και 2018)
β) ο πειθαναγκασμός των Αρμενίων για μία διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης περί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εφόσον το Minsk Group επί 3 δεκαετίες δεν απεδείχθη παρά ένας άκρως αναποτελεσματικός μηχανισμός που διατηρούσε το status quo υπέρ των Αρμενίων στον Καύκασο
γ) η εκτόνωση της λαϊκής οργής εναντίον του δικτάτορα Αλίγιεφ για την χαίνουσα πληγή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (όπου στις συρράξεις της δεκαετίας του 90 άνω των 680,000 Αζέρων εκπατρίστηκαν και περίπου το 14% του Αζερμπαϊτζάν απωλέσθη)
Οι ΑΝΣΚ των Τούρκων συνοψίζονται ως εξής:
α) η αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του δόγματος «ένα έθνος, δύο κράτη» και η αντίστοιχη ελάττωση της επιρροής της Ρωσίας επί του πρώην Σοβιετικού δορυφόρου του με τον τεράστιο ορυκτό πλούτο
β) η αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στον Καύκασο και η υποκατάσταση του Minsk Group με μία νέα «Διαδικασία της Αστανά» μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας (και, ενδεχομένως, του Ιράν) όπως ακριβώς στη Συρία
γ) η «εξαγωγή» του δόγματος του «πολέμου δια υποκαταστάτων» (surrogate warfare) μετά τις επιτυχίες στην Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης (Οκτώβριος 2019 – Συρία) και στην Επιχείρηση «Θύελλα Ειρήνης» (Μάιος – Ιούνιος 2020 – Λιβύη)
Οι ΑΝΣΚ των Αρμενίων συνοψίζονται στον εξής ένα: διατήρηση του status quo ante bellum!
H Aποτίμηση των Μαχών
Μετά από 14 ημέρες εχθροπραξιών, επιτεύχθηκαν οι ΑΣΝΚ των εμπολέμων;
Οι Αζέροι δεν σημείωσαν παρά μηδαμινά εδαφικά κέρδη (παρά τη συντριπτική υπεροπλία τους και τις βαριές απώλειές τους) στους δύο τομείς του μετώπου. Στον βόρειο τομέα κυρίευσαν το Talish και στον νότιο τομέα το Jabrayil – δύο ερημωμένες και λοφώδεις κοινότητες. Η επίθεση κατά του Hadrut την ημέρα της υποτιθέμενης εκεχειρίας απεκρούσθη.
Εν ολίγοις, ο πυρήνας του Αρτσάχ – οι ορεινές και δασώδεις περιοχές – παραμένει ακόμη υπό την κατοχή των Αρμενίων παρά τις εδαφικές απώλειές τους.
Συν τοις άλλοις, οι Αζέροι συμφώνησαν να συζητήσουν με τους Αρμένιους για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Minsk Group – τον μηχανισμό που (δικαίως) καταγγέλλουν ως αναποτελεσματικό – υπό την αιγίδα της Ρωσίας.
Οι Τούρκοι δεν προσεκλήθησαν να συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις στην Μόσχα και, παρά τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Μπακού, δεν θα υποκαταστήσουν (τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον) την επιρροή του Κρεμλίνου επί του δικτάτορα Αλίγιεφ.
Η υπεροπλία των Τούρκων στους αιθέρες δεν «μεταφράστηκε» σε σημαντικές προωθήσεις των Αζέρων στο έδαφος. Απεναντίας, η παρουσία των τζιχαντιστών εκ Συρίας στις τάξεις των Αζέρων μόνο ζημίωσε τη διεθνή εικόνα της Άγκυρας και του Μπακού.
Οι Αρμένιοι υπέστησαν βαρύτατες απώλειες (σχεδόν το 1/3 του αρματικού δυναμικού τους σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές) – το 80% των οποίων οφειλόταν στη δράση των Τουρκικών και Ισραηλινών drones και loitering munitions (περιπλανώμενα πυρομαχικά). Παρά ταύτα, διατήρησαν με νύχια και με δόντια του ευνοϊκό υπέρ αυτών status quo παρά τον πεπαλαιωμένο οπλισμό τους και το απαρχαιωμένο δόγμα μάχης τους.
Ως εκ τούτου, η σύγκρουση αυτή αποτελεί μια Πύρρειο νίκη των Αρμενίων.Το ισχύον status quo ευνοεί τους Αρμένιους παρ’ όλο που το ισοζύγιο ισχύος έχει προ πολλού ανατραπεί υπέρ των Αζέρων.
Υ.Γ. Οι συγκρούσεις κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθούν στο εγγύς μέλλον και, ως εκ τούτου, πρέπει οι Αρμένιοι του Αρτσάχ να εισαχθούν εν τάχει στον «δικτυοκεντρικό πόλεμο» (network-centric warfare). Eιδάλλως θα ηττηθούν στο εγγύς μέλλον λόγω των απαρχαιωμένων όπλων και δογμάτων μάχης τους.
Υ.Γ. Η Ελλάδα πρέπει να εξάγει άμεσα χρήσιμα συμπεράσματα για τον «δικτυοκεντρικό πόλεμο» (network-centric warfare) και τις στρατιωτικές δυνατότητες των Τούρκων (drone warfare + electronic warfare)