Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δεύτερη Εκεχειρία στο Καραμπάχ (17 Οκτωβρίου 2020)

Η Νίκη των Αζέρων στον Νότο

Στις 17 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν αποδέχθηκαν την έκκληση για μία δεύτερη «ανθρωπιστική εκεχειρία» – μία κατάπαυση του πυρός εξίσου εύθραυστη όπως η θνησιγενής πρώτη (10 Οκτωβρίου).

Προηγήθηκε η ταχεία προέλαση των Αζέρων στον νότιο τμήμα του μετώπου και η πτώση του Hadrut (ενός ορεινού χωριού στον «σκληρό πυρήνα» του Καραμπάχ) – και του Fuzuli (μιας έρημης πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας στις πεδινές περιοχές του Καραμπάχ) εντός 48 ωρών (16-17 Οκτωβρίου).

Μετά την προέλαση του Αζερμπαϊτζάν έως το Khodaafarin σε βάθος 34 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου με το Ιράν, το Μπακού ελέγχει πλέον το 15% του εδάφους του Καρμπάχ από το μόλις 3.5% μία εβδομάδα πριν.

Ορίστε η κατάσταση στο πεδίο της μάχης κατά την πρώτη εκεχειρία (10 Οκτωβρίου).

Ορίστε η κατάσταση στο πεδίο της μάχης κατά την δεύτερη εκεχειρία (18 Οκτωβρίου).

Εκ Νέου Εχθροπραξίες;

Πλέον οι στρατιωτικοί στόχοι του Αζερμπαϊτζάν στην εν λόγω σύγκρουση εμφανίζονται ευδιάκριτα: η αποκοπή της σύνδεσης του Καραμπάχ με την Αρμενία (βόρειος τομέας) και με το Ιράν (νότιος τομέας του μετώπου).

Προς το παρόν, η προώθηση στον βορρά απέτυχε παταγωδώς ενώ η προέλαση στον νότο επέτυχε εντός 48 ωρών θεαματικώς. Που οφείλεται η ταχεία προέλαση στον νότο;

Όπως είχε επισημανθεί εγκαίρως στο προηγούμενο σημείωμα, η χρήση απαρχαιωμένων δογμάτων και όπλων (ήτοι, ένας συμβατικός πόλεμος της δεκαετίας του 90) εκ μέρους των Αρμενίων αντιδιαστελλόταν με τον «δικτυοκεντρικό πόλεμο» (network-centric warfare) των Αζέρων και Τούρκων.

Εν ολίγοις, ενώ οι Αρμένιοι fight a war of the past και υφίστανται βαρύτατες απώλειες από τα drones και loitering munitions των αντιπάλων τους· άνω του 75% των απωλειών τους οφείλεται στο Ισραηλινά και Τουρκικά έξυπνα όπλα στο οπλοστάσιο του Αζερμπαϊτζάν.

Η καταστροφή των πανάκριβων S-300 της Αρμενίας από τα πάμφθηνα Bayraktar TB2 και IAI Harop του Αζερμπαϊτζάν (μάλιστα εντός του εδάφους της Αρμενίας) αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ως εκ τούτου, οι Αζέροι και Τούρκοι έχουν αποκτήσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση και θα επιμείνουν έως ότου εκπληρώσουν έναν από τους στρατιωτικούς στόχους τους. Η υποδαύλιση της Τουρκίας και η μη δυναμική επέμβαση της Ρωσίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των εχθροπραξιών στο Καραμπάχ.

Η Εμπλοκή της Τουρκίας

Η Ρωσική Kommersant στις 16 Οκτωβρίου αποκάλυψε το μέγεθος της ευθείας και ενεργής εμπλοκής της Τουρκίας στη σύγκρουση.

Μεταφέρω την ανάρτηση του Ισοζυγίου Στρατιωτικής Ισχύος αυτούσια:

«Σύμφωνα με την ρωσική Kommersant, στο Αζερμπαϊτζάν έχουν αναπτυχθεί 600 Τούρκοι στρατιωτικοί, εκ των οποίων 200 σε ΤΠΖ, 50 στο Nakhchivan, 90 σύμβουλοι στο Baku, 120 ιπτάμενο-τεχνικό προσωπικό στην ΑΒ Gabala, 20 χειριστές ΜΕΑ/Φ στην ΑΒ Dollyar, 50 στο Α/Δ Yevlakh, 50 στο 4ο ΣΣ.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 18 ΤΟΜΑ, 1 σύστημα ΠΕΠ και 34 ιπτάμενα μέσα (6 Α/Φ, 8 Ε/Π και 20 ΜΕΑ/Φ). Η μεταφορά προσωπικού και μέσων πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικές πτήσεις μέσω Γεωργίας με Α/Φ C-130 στις 03ΣΕΠ, CN-235 στις 18ΣΕΠ και A400M στις 25ΣΕΠ.

Στις 28-30ΣΕΠ20 μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν οι Τ/ΥΠΑΜ Hulusi Akar και Τ/ΓΕΣ Στγος Ümit Dündar, οι οποίοι ανέλαβαν την δκση των επιχειρήσεων στο Καραμπάχ. Εκτελέστηκαν πτήσεις τουρκικών και αζερικών μεταγωγικών Α/Φ από-προς το Αζερμπαϊτζάν στις 30ΣΕΠ, 1, 3, 7 και 9ΟΚΤ2020.

Περίπου 1.300 Σύριοι και 150 Λίβυοι μισθοφόροι αναπτύχθηκαν στο Ναγκόρνο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αφού αφαιρέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα και κινητά τηλέφωνα. Προηγήθηκε εκπαίδευση 2 εβδομάδων από Τούρκους στρατιωτικούς. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η ΜΙΤ».

Εν ολίγοις, στο Καραμπάχ δεν αναμετρώνται μόνο οι Αρμένιοι με τους Αζέρους. Εμπλέκονται ανοιχτά και οι Τούρκοι.

Το Αίνιγμα της Ρωσίας

Ουκ ολίγοι αναλυτές διερωτώνται για την άνευρη έως τώρα επέμβαση της Μόσχας σε μία σύγκρουση στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας. Γιατί το Κρεμλίνο δυσκολεύεται να υποχρεώσει τους εμπολέμους σε αποχή από τη βία;

Όπως ανέλυσε ο Maxim Suchkov, οι επιλογές της Ρωσίας ήταν εξ αρχής περιορισμένες σε έναν πόλεμο όπου αναμετρώνται οι σύμμαχοι (Αρμένιοι) με τους εταίρους τους (Αζέρους) στον Καύκασο. Επομένως, η Ρωσία προσπαθεί δια της (διμερούς και πολυμερούς) διπλωματίας να ωθήσει τους εμπολέμους εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτού μία κλιμάκωση της σύγκρουσης υποχρεώσει το Κρεμλίνο να υποστηρίξει ανοιχτά την Αρμενία ένεκα των συμμαχικών δεσμών (ήτοι, CSTO).

Εμπόδια στην εν λόγω προσπάθεια, όμως, θέτει η Τουρκία. Το παρόν status quo δεν ευνοεί το Μπακού και την Άγκυρα και επιδιώκει μία συνεννόηση με την Μόσχα α λα Αστανά. Το Κρεμλίνο αρνείται (προς το παρόν) τις προτάσεις της Άγκυρας.

Υ.Γ. Πώς προτίθεται η Ρωσία να αναχαιτίσει την Τουρκία στον Καύκασο;

Υ.Γ. Πώς θα υποχρεώσει η Ρωσία το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία να σεβαστούν την εκεχειρία;